KUCING ADALAH MAHKLUK CIPTAAN TUHAN, SAYANGILAH MEREKA KERANA MEREKA JUGA PUNYA PERASAAN, INGINKAN KASIH SAYANG, DIBELAI DAN TEMPAT TINGGAL, MAKANAN DAN MINUMAN.

TOLONG JANGAN SAKITI MEREKA !!

Monday, May 27, 2013

SMARTSIFT CAT SIFTING PAN : BATCH 4 !

Assalamualaikum,







Alhamdulillah, masih ramai yang berminat nak beli Smartsift Toilet ni dari ibuKM. Rezeki anak2 bulus tak pernah putus kan.. Insyaallah. Dan pada yang bertanya, maaf lah ada ketika lambat jawab sebab awak tanya hari Sabtu / Ahad memang ibuKM tak online. Isnin - Jumaat je online kat ofis..
Semua pertanyaan hari minggu akan di balas pada hari bekerja ye :)


Berbalik pada tajuk , BATCH 4 dah lama buka.. Dari 3 April lepas. Tapi penjualan agak slow sebab ibuKM ada masa nya tak dapat deal masa dengan buyer, ada hal, balik kampung etc..Dan juga sebab bawak perut yang semakin membulat ni, agak susah nak angkat2 barang besar dan berat. Tapi insyaallah kalau ada buyer, ibuKM akan cuba minta tolong sesiapa temankan untuk COD @ POS.


Di bawah ialah buyer BATCH 4 setakat ni :
SEKARANG SEMUA BARANG READY STOCK TAK PAYAH TUNGGU MACAM SEBELUM NI


BUYER BATCH 4 : 

1) RAHIMAH : Ipoh POS
2) ASILAH : Batu Berendam POS
3) YAN : Ukay Perdana COD




HARGA MASIH SAMA
RM 150 per unit
(tambahan RM 20 untuk pos Semenanjung Malaysia,
Sabah Sarawk mungkin ada pertambahan lain)

Tuesday, May 21, 2013

Tolong Cadangkan Nama Boleh Tak Kawan2??

Assalamualaikum,




Bebudak kecik ni, BELUM ada nama agi. 
Kesian dorang. Kengkonon masa dorang lahir ritu 
dah fikir siap2 nak buh nama apa, tapi end up 
tak panggil2 pun. Mana tau korang2 ada 
cadangan nama best2. 
Kalau boleh bagi nama yang kacak2 sikit ye, 



meh sini ibuKM cerita serba sedikit pasal 
bebudak ni.. 
Tengok sekor2, dan imejin nama yang sesuai untuk 
mereka2 ye :)


Okeh, yang ni anak SULUNG.. 
JANTAN
warna putih tompok2 oren, bulu pendek
Sangat innocent, paling lambat pickup tapi
cepat nervous, macam KICHAN





Yang ni pulak anak KEDUA..
BETINA
warna putih telinga kelabu
Macam teddy bear, bulu separa panjang
paling manja
sangat gedik, macam PUTIH





Yang ni anak KETIGA
JANTAN
warna putih tompok hitam, bulu pendek
selalu buat muka blurrr, behave
pendiam
macam TOMEI





Ni anak BONGSU
BETINA
warna kelabu, bulu pendek
aktif, paling cepat belajar benda baru
kuat makan, 
macam MANJE

Ye, anak2 ni semua ada karakter macam mummy & 
pakcik makcik dorang...
Cuma takde yang spesel macam Brown ;(

Okeh2, jom2 bagi idea .. Terima kasih! 


Monday, May 20, 2013

Sempena Berumur Sebulan

Assalamualaikum,



Anak2 Putih dah berumur sebulan semalam 
(Ahad, 19.5).
So, ibuKM decide nak ajar diorang makan. 
Diorang pun dah mula main sendiri,
perlukan tenaga lebih. Takleh bergantung pada 
susu ibu je.

ibuKM beli RC Babycat, sama macam beli untuk 
Brown sebelum ni. (aahh rindu Brown)
Dan bermula lah sesi perkenalan bebudak ni 
dengan kibbles. Taknak bagi wetfud sebab takut 
diorang berak cirit. 




Penerimaan diorang?? Suka lah dapat makan.. !
Bau2 kemain lagi, tapi masih tak pandai so diorang 
jilat tepi2 bekas
dulu.. Pastu ibuKM tonyohkan muka sekor2 kat 
kibbles tu baru
tau terjilat pelat sambil kunyah kibbles tu.. 
Bila dah pandai, ha 
masing2 makan macam kan lapar sangat lagi2 yang 
warna Kelabu tuh !
serba serbi pandai dia tuh, walaupun dia yang bongsu, 
tapi dia paling 
cepat pandai segala. Masa awal2 dulu, 
dia dulu pandai main, pastu
pandai lari2, pastu pandai mengamok ! 
Biasa dia tuh !

Dan alhamdulillah, lepas dorang makan, 
malam tuh ibuKM nampak ber ketol ketol 
'taik kambing' dalam cage dorang. hehe. nasib baik
 jenis ketol & tak basah, tak kuat bau
senang je kutip, kalau tak haru weh....



: esok cite pasal bebudak ni berkenalan dengan 
pakcik mokcik dorang eh :) :


Friday, May 17, 2013

Dah Mula Melasak !

Assalamualaikum,



Meh tengok video anak2 Putih bergusti.. Lasak nya diorang sekarang, 
ibuKM je yang tau..Suka sangat dapat lepas dari sangkar. 
Kalau masukkan dorang dalam sangkar, menjerit2 protes nak keluar
lagi2 kalau tengok mommy Putih dorang ada kat luar sangkar..
Banyak akai budak2 ni !




Wednesday, May 15, 2013

Susah Nak Dapat Gambar Elok ..

Assalamualaikum,



Disebabkan anak2 Putih ni tak reti duduk diam.. 
Korang tengok jelah gambar diorang yang kabur ni. 
Gambar di ambil masa diorang tengah bermain sesama 
sendiri. Haiz, tak lama lagi dah nak sebulan umur dorang. 











Bila ek boleh ajar dorang makan ??

Monday, May 13, 2013

Babies @ Day 25

Assalamualaikum,



Babies aka anak2 Putih dah berumur 25 hari, 
hari ini 13.5.2013..
Phew, dah mula melasak.. Pandai main dan 
pandai berjalan terkontang kanting.
Dah pandai meround kawasan2 sekitar, sambil mulut 
mengiau tak henti. Nak suruh bergambar pun susah.
dah tak duduk diam. Nama pun tak letak lagi, 
entah nak bubuh nama apa eh. 
nanti dorang dah 2 bulan boleh masuk sangkar besar tuh.. 
Duk ngan pakcik makcik dorang eh.

Thursday, May 2, 2013

Kutu Kucing Bikin Onar ! Cara Hapuskan?

Assalamualaikum,




Kebanyakan kucing mesti akan ada kutu. Terutama nya kucing liar, kucing jalanan atau kucing yang tidak dijaga kebersihan dan kerapian oleh tuan nya. Bagi kucing jalanan yang sememang nya tak bertuan, dapatlah dimaafkan sekira nya berkutu. Tak mungkin mereka pergi grooming & request ubat kutu kan ?
Tapi, kalau kucing bertuan tapi masih berkutu, ada 2 je punca nya
i) Tuan nya tak ambil kesah, hanya bagi makan minum & bela sebab suka nak bela
ii) Tuan nya ambil kesah, ada belikan ubat atau syampu kutu tapi TAK BERKESAN !

Ha, ada beza tau untuk 2 punca di atas.. Untuk punca pertama rasa nya tak perlu lah fikir banyak sebab tuan nya sendiri tak ambil kesah, melainkan korang ada bajet lebih seikhlas hati bawak kucing tu pergi grooming @ mandikan kucing tu setiap minggu dengan syampu kutu sampai kutu hilang.

Tapi kan, ibuKM cukup puas hati dengan BREWER YEAST. Apa itu Brewer Yeast? Kira macam vitamin @ ubat tambahan untuk kucing sedari kitten sampai lah adult. Fungsi utama dia untuk menghilangkan @ menjauhkan kutu dari badan kucing yang memakan nya. Brewer Yeast ni dalam bentuk biji bulat lebih kurang saiz 5sen.

Selain dari mandikan kucing seminggu @ 2 minggu sekali dengan syampu kutu, bagi je kucing anda makan Brewer Yeast ni sebiji @ 2biji bergantung pada berat badan (untuk dewasa) kalau kitten bawah 6 bulan bagi suku je. 6 - 12 bulan boleh bagi separuh. Lepas setahun, ikut berat badan dia. Kiraan berapa berat dan biji diperlukan biasa nya ada di tulis pada label botol. Kalau beli repack, boleh tanya pada penjual.

Macam ibuKM, bebudak KM memang kena makan Brewer Yeast ni setiap hari. Dalam seminggu dah boleh nampak takde kutu sampai sekarang. Alhamdullillah.

Putih kan baru beranak, jadi babies dia entah dari mana lahir2 je dah berkutu. Agak nya dalam perut Putih ada kutu?? errrkkk tak tahu lah kan. Geram je sambil2 duk belek babies tu tengok kutu merayap kat badan masing2. Tapi start hari ke3 ibuKM bagi Putih makan Brewer Yeast 2 biji sebab memang dah tertulis dekat label, ibu menyusu @ bunting BOLEH makan Brewer Yeast ni dan bila anak2 nya menyusu khasiat Brewer Yeast ni akan tersalur pada anak2 tu. Sama macam kita manusia, apa kita makan, itu yang anak susuan kita dapat. Alhamdulillah, 2-3hari lepas tu TAKDE KUTU lagi kat babies tu. Sampai sekarang lah, puas hati. Sebab nak picit kasi mati pun tak guna kan, mesti dia ada telur yang kita tak nampak pastu meletus keluar kutu lagi. Kita ambil jalan mudah la guna Brewer Yeast ni.

So, sesiapa yang ada masalah dengan kutu kucing, SILA CUBA BREWER YEAST ni ye.. memang berkesan, tak susah pun nak bagi diorang makan. Letak je dekat tangan ke dalam mangkuk makanan diorang ke, nanti mesti diorang makan. Ada yang
suka siap mintak lagi. Macam bebudak dapat cokelat :) Brand apa ada kat pasaran tu, wat masa ni ibuKM tau BRAND BYS dengan BRAND EXCEL je. Fungsi sama ye.. Jangan risau. TAPI kalau masih tak hilang jugak kutu kucing tu, SILA BAWA ke vet. Tanya sama doktor lagi bagus. Okeh KLIK SINI untuk entri brewer yeast sebelum ni ;)






COMEY TAK CIK KUTU ????? >.<
















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~ ABANG KICHAN ~

~ ABANG KICHAN ~
Seekor Jantan, suka menyendiri

~ TOMEI ~

~ TOMEI ~
Seekor Jantan, Kuat Makan

~ MANJE @ ANJE ~

~ MANJE @ ANJE ~
Seekor Betina, Cantik & Manja

~ PUTIH GEBU ~

~ PUTIH GEBU ~
Seekor Betina, Kuat Tido, Sedap dipeluk, empuk !