KUCING ADALAH MAHKLUK CIPTAAN TUHAN, SAYANGILAH MEREKA KERANA MEREKA JUGA PUNYA PERASAAN, INGINKAN KASIH SAYANG, DIBELAI DAN TEMPAT TINGGAL, MAKANAN DAN MINUMAN.

TOLONG JANGAN SAKITI MEREKA !!

Friday, September 23, 2011

berabuk !!

Maap, takde benda nak hapdate sebab mak kucing ni, tengah sibuk prepare untuk hari menikah dia..





Sila tunggu entry seterusnya...

Wednesday, September 21, 2011

Pet Product

Hai,

kedai kucingmalaysia ada tambah stok baru untuk kucing..Jom tengok !!



*


*


*


*


*


Mai lah, kalau berminat, just email / Call @ Sms Saya ye....
Selamat Membeli Belah !! 






~,~

Tuesday, September 20, 2011

Makanan Tambahan & Ubatan

Saya suka & sayang kucing, lebih2 lagi kalau kucing tu bijak terutama nya dalam bab menggunakan litter tray/ litter box.. Kucing2 saya adalah toilet train, sanggup tahan selagi tak jumpa "toilet" nya..

Kalau dah sayang, apa salahnya kita beri yang terbaik untuk diorang. Sekurang2 nya kebajikan terjaga, bukan setakat bagi makan minum, kesihatan pun kena jaga.

Kucing2 saya akan di vaksin untuk kali ke2 pada hujung bulan ini.. Setakat ni, kesihatan mereka di tahap optimum !! Cheh ayat ! =)

Produk yang saya guna untuk mereka pun ramai orang yang guna...




1) MAKANAN TAMBAHAN / SUPPLIMENT




BREWERS YEAST (Bersaiz spt pil Panadol)  RM 75.00 1000biji
Untuk mengurangkan masalah keguguran bulu pada haiwan kesayangan kita..Menambah kan berat badan kucing, dan mengelakkan masalah hama/kutu sebab kandungan nya ada bawang putih. .
(Hama/kutu tak suka bau bawang putih !!)

Cara guna :
Beri 1 biji sehari pada setiap ekor kucing.. Hasil dapat dilihat dalam masa seminggu. Boleh pecah2kan dan campur dalam makanan kucing anda..



TROY NUTRIPET (Berbentuk gel, bau spt coklat) RM 40.00
Untuk membantu menaikkan selera makan kucing, mencantikkan bulu kucing
dan menambah berat badan. Kucing saya suka kan nya !!

Cara guna :
Beri 10cm sekali setiap hari pada setiap ekor kucing (saya beri pada waktu pagi)
Hanya picitkan di hujung jari anda dan biarkan kucing menjilat sampai habis.
Mereka pasti minta lagi !! =)






TROY LAXAPET GEL (Berbentuk gel, bau spt coklat) RM 40.00
Untuk membantu sistem penghadaman kucing, membuang buluan yg tertanggal dan tertelan semasa mereka menjilat. (Kucing akan memuntahkan gumpalan bulu tersebut, sangat berkesan terutamanya pada kucing berbulu panjang)

Cara guna :
Beri 10cm selang 2-3 hari pada setiap ekor kucing (saya beri pada waktu malam) Hanya picitkan di hujung jari anda dan biarkan kucing menjilat sampai habis.
Mereka pasti minta lagi !! =)





2) UBATAN


TROY EAR CANKER DROPS (berbentuk cecair) RM 35.00
Untuk membantu meNYAHkan ear mites/kutu telinga kucing..
Membersihkan telinga kucing dari habuk, mengurangkan garuan di telinga.
Kesan nampak dalam masa 2 hari sahaja.

Cara guna :
Titiskan pada waktu malam 3-4 titik dalam telinga kucing (pastikan kepala kucing di pegang kemas)
Keesokan hari nya bolehla di lap dengan kain lembap / tisu kerana kotoran / mites akan keluar di cuping telinga. Telinga kucing anda pasti tiada kotoran lagi.
Di ulang pada setiap 2-3 hari bergantung pada kotoran.


FLEA DROPS (berbentuk cecair) RM 30.00
Untuk membantu meNYAHkan flea/kutu kucing..

Cara guna :
Titiskan 2-3 titik di bahu kucing, gosok sedikit supaya sekata mengenai kulit.
Baik digunakan selepas mandi, semasa bulu hampir kering.
Memang berkesan.






KALAU BERMINAT NAK ORDER, EMAIL saya ye...  
TERIMA KASIH !!








~ , ~

Manje Mengantuk......

Manje ni memang tersangat lah manja !!
Macam perangai baby dengan mak nya...

Tengok video ni kalau nak tau apa dia buat semalam........

*









*









video

*






ZZZZZ...Lelap 2jam !!


*

Monday, September 19, 2011

Mari Minum Susu

Hai kawan2,

tadi Manje, Kichan & Tomei num susu taw... Nak bagi tulang kuat !!
Jom layan gambar kitorang......

Kichan : Apa hal lah tamak nya 2 ekor budak bulu ni !!? Langsung tak bagi aku can... 

Tomei : Urrmmm nyam nyam..sedaaaappp nya !! Kak Manje, kita habiskan tau... 





Bila perut dah kenyang, macam2 aksi keluar... Tengok aje lah Kakak Manje, pening tengok kerenah adik2 nya. Takpelah kak, janji ko kenyang sudahh  !!! 

*





*




THE END .........

Wood Litter

Semalam stok wood litter baru sampai.. Kali ni, barang baiikkkk !!
Kualiti setanding Woody Pet Wood Litter (WP takde production lagi)...
Dust free & pembuatan nya lebih kemas.
Kalau nak tau, kena try !!!


Kalau yg ada banyak belaan eh anak2 kucing / haiwan yg menggunakan wood litter, memang elok
sangat order. Memang menjimatkan, disamping meNYAH bau yg kurang enak !

Okay, layan gambar ..........











(Note : Semalam sampai hari ni dah bungkus 2 beg... Rezeki anak2)

Pembersihan Besar Besaran !!

Macam biasa lah kalau dah nama nya "ibu kucing" kenalah mandikan kucing,
basuh reban sangkar kucing dan aktiviti2 grooming kucing. Isk banyak nya kucing..

So, start dengan basuh sangkar...
Sangkar kating2 reban ni di hadiahkan oleh my FIL, thank u Abah (En. Malek) yg mana boleh muat lebih kurang 5 ekor kucing dewasa / 10 ekor kitten (imagine kan ye =) ) 
Nak basuh nye takdelah susah pun memandangkan semua baby saya adalah jamban toilet train, dan
seperti diketahui kucing adalah haiwan pembersih.
(betullah, ko ado nak jilat bulu selalu?? kucing ado ... )

Sangkar ni dilengkapi :
- 1 bekas minuman,
- 1 bekas makanan,
- 1 jamban,
- 1 hammock (DIY),
- 2 keping non-slippery matt (sebagai litter trap, takdelah kaki berpasir aje bila masuk rumah nanti)


                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Saya guna sabun pencuci biasa aje, tapi amaun sikit. Sangkar dorang tak kotor pun, cuma nak
pastikan ia bersih dan tak berbau hapak kucing. Barang2 dalam sangkar tu semua saya rendam dalam air panas, dan bilas. Jemur sampai kering, install balik apa yang patut, dan DONE !! Anak2 bulus pun happy kalau sangkar bersih kan. . . 



(Note : Rasa nya lepas ni nak beli lah Pediatric Kennel Wash Black Series. Dapat info dari Sabrina Passion For Persians mengatakan, Kennel Wash ni boley guna untuk basuh sangkar, litter tray, bekas minuman makanan dan mandikan kucing yg ada masalah kulit. Erti kata nya bagus lah, ;)






Sementara tunggu sangkar di jemur, apa lagi..... Kita grrrrroooooommmmiiingggg !!

Mandikan anak2 bulus (tugasan paling mencabar sebab semua takut air, mengiau kuat2 sampai jiran sebelah ingat ada anak kucing jatuh longkang..eheheheh)

Layan gambar aje lah ye..








MANJE DAH MANDI MINGGU LEPAS... =)

Wednesday, September 14, 2011

Pet Product

1) Pet Cushion

Yang ni nak let go murah murah aje, RM 7 satu cushion...
Ada 3 unit, 2 warna (1-biru, 2-purple)
Size 13.5" x 13.5" (boleh muat 1 adult cat / 2 kitten)






2) Litter Tray


Yang ni nak let go murah murah aje,
Ada 3 unit, 3 warna (1-biru, 1-hijau, 1-merah)
Size biru & merah 14" (L) x 11" (W) x 3.5" (D)   RM 6 satu tray...
Size hijau 12" (L) x 10" (W) x 3" (D)   RM 5 satu tray...







ALL ITEM ARE NEW, HARGA BELUM CAMPUR DELIVERY.
CEPAT EMAIL / CALL SAYA ye, siapa cepat dia dapat !!



Delivery : Batu Caves area FOC, Lembah Klang Rm3 to Rm10.
Luar Lembah Klang akan pos dikira mengikut kadar semasa pihak courier.

Wordless Wednesday



*









*












*



Monday, September 12, 2011

WP Wood Litter

Hai,

Nak cerita sikit pasal wood litter ni. memang bagus sebab diperbuat dari kayuan, yang mana ia akan menyerap bau najis kucing (Yang sememangnya "tak sanggup" hidu)

Pasir kucing jenis ni, memang dah popular. Sebut wood litter bersepah dah orang pakai ! Jimat kos, dan boleh di guna pakai semula. Wood litter ni bila dah kena najis kucing ia akan bercerai menjadi butiran2 halus, dan kita boleh jemur sehingga kering, boleh pakai lagi sekali. Sangat mesra alam !!

Wood litter akan mengembang 3-4 kali ganda dari saiz asal bila terkena najis BERAT kucing, dan membentuk gumpalan. Jadi senangla kita nak cedok keluar. Boleh juga guna untuk bedding haiwan lain macam arnab, kuda dan hamster.

KEBAIKAN yang saya sendiri alami :-

1) Sangat mesra alam, buang dalam longkang pon boleh.. Swing je terus ke loji Indah Water (Jangan tiru ye) 
2) Mesra HIDUNG (kalau pakai cat litter biasa isk T__T dalam rumah boleh pengsan woo)
3) Jimat masa, tenaga dan sabun sebab najis LANGSUNG TAK melekat pada litter box !!
4) Kadar menyerap lebih baik

UNTUK YANG BARU NAK GUNAKAN NYA, ada tips sikit :-

1) Bersihkan litter box dan keringkan.
2) Masukkan 1/4 WP Wood Litter dan 3/4 Sand Litter
3) Biarkan si manja anda menghidu dan menyesuaikan diri nya dengan Wood Litter
4) Apabila anda dapati si manja telah mula membiasa kan diri, tambahkan dos Wood Litter 
dari 1/4 kepada 2/4 pada tukaran / cucian litter box seterus nya
5) Ulang kaedah ini sehingga anda berjaya menggunakan Wood Litter sepenuhnya.




Wood litter berjenama Woody Pet ni, adalah yang paling bagus yang saya pernah guna, yang penting HARGA JAUH LEBIH MURAH !! (saya memang suka harga2 murah dan runtuh nie..hehee)

Taknak cerita panjang, tengok gambar sikit.. dan pengiraan harga dibawah ye ;)


NOVEMBER 2012 UPDATE !!
3KG REPACK : RM 15

13.6KG ORIGINAL PACK : RM 60




NAK ORDER CEPAT2 EMAIL SAYA = yanapinggiran@yahoo.com.my 
ATAU BOLEH SMS / CALL SAHAJA = 017-6118144


Postage di luar kawasan Lembah Klang akan di kira berdasarkan kadar semasa pihak courier.


Sentiasa ada stok dan dijamin anda puas hati =)







Wordless Monday

Soory lah, pagi2 dah WORDLESS sebab bangun pagi dengan hati yang rindu kat anak2, jenguk mereka dalam sangkar...

Tetiba, terbau something yang kurang ENAK ye kawan2.. Manje POO atas kain alas dia !!! Arrrggghhh, Manje ni musyuk ahh, owang dah bagi toilet pon dia poo kat sitew, kena lantai sangkar sekali.

Okay, mood DOWN gila sbb pagi2 dah kena jadi pekerja INDAH WATER, T___T menangis
(Penyebab utama Manje poo atas kain alas, sebab saya letakkan WOOD LITTER which is saya belum train dia guna. Dia tau guna normal litter aje T___T menangis lagi..Takpe2 akan di train perlahan2)

Sayang punya pasal cucikan aje lah tanpa marah2 dan dengan senyuman..(Macam nilah bakal ibu mithali kan..hehehe)

(P/S : Gambar takde sbb takut nanti orang tengah breakfast muntah2 disangka mengandung pulak oleh rakan kerja.. SELAMAT PAGI ISNIN !! Senyum, tak perlu kata apa2)


(Note : Perkembangan terbaru, Manje dah berlari berkejaran dengan Tomei, dengan Kichan masih sedikit HISSING (Sedikit aje ye kawan2).....)









Sunday, September 11, 2011

Blackwood Kitten

Nak cerita sikit, Blackwood Kitten ni saya baru ambil dari Kak Nurul (Bandar Tasik Selatan)

Perrrggghhh mmg kaw !! Anak2 bulu saya berlari berkejaran macam tak pernah di beri makan selepas terhidu bau BW ni.. (err, ada drug ke?? hehee)



(Picta : Kredit to BlackwoodStore (Johore)


Kandungan Blackwood ni :-


Chicken Meal, Chicken, Rice Flour, Whole Ground Corn, Chicken Fat [Preserved with Mixed Tocopherols (Source of Vitamin E)and Citric Acid], Dried Plain Beet Pulp (Sugar Removed), Dried Whole Eggs, Herring Fish Meal, Brewers Dried Yeast, Natural Flavors, Lecithin, Lamb Meal, Fish Oil, Potassium Chloride, Salt, Poultry Liver Meal, DL-Methionine, L-Lysine, Taurine, Natural Yucca Schidigera Extract, Dried Garlic, Ascorbic Acid (Source of Vitamin C), Vitamin E Supplement, Niacin Supplement, Vegetable Oil, Thiamine Mononitrate, Boitin, d-Calcium Pantothenate, Pyridoxine Hydrochloride, Vitamin A Acetate, Riboflavin Supplement, Vitamin B12 Supplement, Citric Acid, Menadione Dimethylypyrimidinol Bisulfate (Source of Vitamin D3), Folic Acid, Ferrous Sulfate, Zinc Sulfate, Zinc Proteinate, Iron Proteinate, Manganese Sulfate, Copper Sulfate, Manganese Proteinate, Copper Proteinate, Manganous Oxide, Sodium Selenite, Calcium Iodate.


Analisa yang di beri untuk kandungan nya :-  


Crude Protein not less than       33%
Crude Fat not less than              21%
Crude Fiber not more than      2.75%
Moisture not more than         10.00%
Ash, not more than                  6.00%
Magnesium not more than     0.095%


Kebaikan / Khasiat dari nya :-


Super-premium, ayam protein semulajadi
Pemakanan lengkap dan seimbang untuk semua peringkat-peringkat kehidupan yang berbeza
Tiada perisa atau warna tiruan



Protein memberikan semua asid amino yang menyokong otot, tulang dan sistem imunyang sihat.
Asid lemak seperti Omega 3 dan 6 sokongan kulit dan kesihatan.Lemak juga membekalkan tenaga.
Suatu amaun yang sesuai serat penting untuk diet haiwan kesayangan yang sihat. Ia membantu menyokong pencernaan yang sihat.










Kawan Baru (Manje @ Anje)

Nak kenalkan kawan baru Kichan & Tomei. ---> Manje aka Anje !!
(Masih belum boleh 'ngam' dgn kucing yg ada, hissing apabila bertemu .. Tapi sangat manja, betina, jenis DMH dan berumur lebih kurang 4 bulan. Akan di vaksin dan deworm pada 25/9/2011 (sebab ada appointment utk Kichan & Tomei juga)
Manje sangat sihat, berbadan besar dan sangaaaaaaaaaatttttttttt MANJA.. Enjoy gambar ye.








Aksi2 gedik Manje, layan kan ajelah ye !! ..........


Sesi berkenalan, tapi tidak berjalan lancar sebab Manje SOMBONG !! Mentang2 dia besar, takpe2
orang kata perlahan2 kayuh.. 1 hari nanti mesti boleh, janji sabar...

Saturday, September 10, 2011

Gaya Anak2 Bulus

Takde apa untuk di kata kan, just nak share gambar terbaru anak2 bulus saya.. Selamat Cuci Mata =)








Selamat Hujung Minggu ;)





 













Friday, September 9, 2011

Pemakanan & Kesihatan

Sementara tu, jom kita usha apa yang saya bagi kucing2 saya makan..

1) IAMS Kitten Dry Food

Buat masa ni saya bagi dorang makan Iams Kitten ni (repack), memang sangat bagus lagi2 ia adalah makanan premium untuk anak2 bulu ni. Tomei yang masa saya adopt hanya sebesar tapak tangan lelaki diwasa dan seberat ratus2 gram, sekarang dah 1000 gram lebih. Kichan selera agak high maintenance sikit yang mana setiap kali saya kena campurkan Iams kibble ni dengan nasi/ayam/ikan rebus baru dia selera. Kalau harapkan kibbles saja, alamatnya kering jelah sampai tua. Lepas ni nak cuba tukar kepada BLACKWOOD Kitten pulak. harap2 selera Kichan bertambah.


2) AYAM / IKAN REBUS
Ini just skali sehari just nak naikkan selera makan dorang terutamanya si Kichan, kalau ayam ambil bahagian dada. Ikan biasa guna ikan kembung ..

3) TROY NUTRIPET
 Ini macam suppliment untuk anak2 bulu.. saya baru bagi kucing2 tu makan tak sampai seminggu, dah nampak perubahan antaranya selera makan meningkat, bulu cantik dan sihat, berat badan pon bertambah. =)

Sesi Panas Badan..

Hai semua, sesi panas badan ni untuk kenalkan kucing2 Malaysia yang di bawah jagaan saya sekarang.

1) KICHAN
seekor kucing jantan DMH berwarna oren yang saya adopt pada 9.8.2011 dari forum PetFinder Malaysia. Umurnya lebih kurang 2bulan lebih masa saya adopt. Pada mula nya Kichan ni, masa di ambil pada malam itu, dia mengiau tak henti sepanjang perjalanan dari The Curve, Kota Damansara sampai rumah saya di Gombak. Memang kuat suara dia, ..
Sampai di rumah, saya tak boleh tidur sebab dia mengiau dengan kuat tanpa henti dalam sangkar, saya bawak dia tido sekali. Nah, kena peluk dan bagi dia duduk celah ketiak baru dia nak diam. . Huhu, perkara tu berlarutan 3 hari 3 malam, sehinggalah saya adopt seekor lagi kucing..

2) TOMEI

seekor kucing jantan DSH berwarna tabby yang saya adopt pada 11.8.2011 dari forum PetFinder Malaysia jugak. Lahir tengah bulan 7. Tengoklah muka seposen dia, memang dari waktu saya ambil dia dia senyap aje, tak berbunyi, saya ingatkan dia bisu..hehee rupanya dia pemalu. Tomei ni mmg budak baik, susah nak dengar suara dia, kuat makan dan suka bermain. Suka buli si Kichan, suka memanjat kaki atau badan manusia, untuk mintak dukung..(Macam baby..) tapi disebabkan kuku dia tajam, dan badan saya dah luka calar balar, saya ambil keputusan potongkan hujung kuku dia. Sekarang dah selamat.. No more scratch lagi !!


LATER SAYA UPDATE PICTA TERBARU DORANG EK ... =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~ ABANG KICHAN ~

~ ABANG KICHAN ~
Seekor Jantan, suka menyendiri

~ TOMEI ~

~ TOMEI ~
Seekor Jantan, Kuat Makan

~ MANJE @ ANJE ~

~ MANJE @ ANJE ~
Seekor Betina, Cantik & Manja

~ PUTIH GEBU ~

~ PUTIH GEBU ~
Seekor Betina, Kuat Tido, Sedap dipeluk, empuk !