KUCING ADALAH MAHKLUK CIPTAAN TUHAN, SAYANGILAH MEREKA KERANA MEREKA JUGA PUNYA PERASAAN, INGINKAN KASIH SAYANG, DIBELAI DAN TEMPAT TINGGAL, MAKANAN DAN MINUMAN.

TOLONG JANGAN SAKITI MEREKA !!

Thursday, May 2, 2013

Kutu Kucing Bikin Onar ! Cara Hapuskan?

Assalamualaikum,




Kebanyakan kucing mesti akan ada kutu. Terutama nya kucing liar, kucing jalanan atau kucing yang tidak dijaga kebersihan dan kerapian oleh tuan nya. Bagi kucing jalanan yang sememang nya tak bertuan, dapatlah dimaafkan sekira nya berkutu. Tak mungkin mereka pergi grooming & request ubat kutu kan ?
Tapi, kalau kucing bertuan tapi masih berkutu, ada 2 je punca nya
i) Tuan nya tak ambil kesah, hanya bagi makan minum & bela sebab suka nak bela
ii) Tuan nya ambil kesah, ada belikan ubat atau syampu kutu tapi TAK BERKESAN !

Ha, ada beza tau untuk 2 punca di atas.. Untuk punca pertama rasa nya tak perlu lah fikir banyak sebab tuan nya sendiri tak ambil kesah, melainkan korang ada bajet lebih seikhlas hati bawak kucing tu pergi grooming @ mandikan kucing tu setiap minggu dengan syampu kutu sampai kutu hilang.

Tapi kan, ibuKM cukup puas hati dengan BREWER YEAST. Apa itu Brewer Yeast? Kira macam vitamin @ ubat tambahan untuk kucing sedari kitten sampai lah adult. Fungsi utama dia untuk menghilangkan @ menjauhkan kutu dari badan kucing yang memakan nya. Brewer Yeast ni dalam bentuk biji bulat lebih kurang saiz 5sen.

Selain dari mandikan kucing seminggu @ 2 minggu sekali dengan syampu kutu, bagi je kucing anda makan Brewer Yeast ni sebiji @ 2biji bergantung pada berat badan (untuk dewasa) kalau kitten bawah 6 bulan bagi suku je. 6 - 12 bulan boleh bagi separuh. Lepas setahun, ikut berat badan dia. Kiraan berapa berat dan biji diperlukan biasa nya ada di tulis pada label botol. Kalau beli repack, boleh tanya pada penjual.

Macam ibuKM, bebudak KM memang kena makan Brewer Yeast ni setiap hari. Dalam seminggu dah boleh nampak takde kutu sampai sekarang. Alhamdullillah.

Putih kan baru beranak, jadi babies dia entah dari mana lahir2 je dah berkutu. Agak nya dalam perut Putih ada kutu?? errrkkk tak tahu lah kan. Geram je sambil2 duk belek babies tu tengok kutu merayap kat badan masing2. Tapi start hari ke3 ibuKM bagi Putih makan Brewer Yeast 2 biji sebab memang dah tertulis dekat label, ibu menyusu @ bunting BOLEH makan Brewer Yeast ni dan bila anak2 nya menyusu khasiat Brewer Yeast ni akan tersalur pada anak2 tu. Sama macam kita manusia, apa kita makan, itu yang anak susuan kita dapat. Alhamdulillah, 2-3hari lepas tu TAKDE KUTU lagi kat babies tu. Sampai sekarang lah, puas hati. Sebab nak picit kasi mati pun tak guna kan, mesti dia ada telur yang kita tak nampak pastu meletus keluar kutu lagi. Kita ambil jalan mudah la guna Brewer Yeast ni.

So, sesiapa yang ada masalah dengan kutu kucing, SILA CUBA BREWER YEAST ni ye.. memang berkesan, tak susah pun nak bagi diorang makan. Letak je dekat tangan ke dalam mangkuk makanan diorang ke, nanti mesti diorang makan. Ada yang
suka siap mintak lagi. Macam bebudak dapat cokelat :) Brand apa ada kat pasaran tu, wat masa ni ibuKM tau BRAND BYS dengan BRAND EXCEL je. Fungsi sama ye.. Jangan risau. TAPI kalau masih tak hilang jugak kutu kucing tu, SILA BAWA ke vet. Tanya sama doktor lagi bagus. Okeh KLIK SINI untuk entri brewer yeast sebelum ni ;)






COMEY TAK CIK KUTU ????? >.<
















8 comments:

  1. sama la kitaaaa...ank2 cik iela pn bg vit nie....ada yg sgt2 suka mkn...mcm mkn cokelat je...mmg mtk lg...goncang botol je dh blari2 nk mkn vit...heeeee

    ReplyDelete
  2. pengakuan..kucg uni byk kutu!!grrrrrrrrr

    ReplyDelete
  3. ape yg ibu km ckp tu mmg betul,x di sngke lg okeyyy...kelassss..cik za gune jenama nature vet jerk..cik za bljar brewer yeast dari ibu km laaaa...kelassss kannn..thnks ibu km..nk tau cite x?cik za ade jumpe baby 2 ekor dlm kotak..siaannn die ibu km,anak yatim piatu..sblm tu cik za tngk n wat xpdli jerk,tp lps 2 ari mmg xde pn mak nye muncul2..sedihhhhhhh!!!!!cik za tau baby tu msti lapar,n sejuk..dlm diam2 cik za wat kptsn colek jerk dia bwk blk umah jd kan ank angkat..ade aku kesahhhh!!!sblm mati baek di selamat kan dulu..dgn kotor,kurus,mnggigil bile cik za pgng..siannnn..mate pn xbukak lg..yg penting okey(BERKUTU)!!!!xsilap lepas ibu km bg tau putih beranak baru baby tu diberanak kannn..agaknye la ye..pandai2 jek cik za ni..ingat nk cari ibu tumpang tp manoo nak cari ibu km kt kwsan umah cik za ni..post kan dlm fb,sume dok suruh cari ibu tumpang..last2,cik za wat kple sndiri..andai kate pnjng umur,insyaallah dlm pnjgaan cik za hidup la dieee..tawakal jerk..so cik za beli botol susu n susu kucing kt dearcat pet house..ari2,tiap mase,tiap waktu bersngkang mate cik za jge demi kehidupan anak2 yatim piatu tu..cik za xmintak blsan pn jnji die hidup shat dan gmbira kan cik za satu hari nnti..alhmdullillah,skrng dah bukak mata n tiada kutu..gemok2 belaka ibarat mnyusu dgn mak nye sndiri..psl kutu cik za lap kan sjerk gan air suam n bnyak cra cik za bljar melalui u tube n doc vet melalui email dan fb..lau ibu km nk tngok 2 anak yatim piatu tu,lg sebulan cik za masuk kan dlm blog..

    ReplyDelete
    Replies
    1. As salam cik za...bole x bgtau cmne cikza ilangkn kutu pade baby miow tu...miow sy bru branak...ank die terlalu byk kutu penuh 1 bdn dgn telo kutu...sy tkot die mati...tlg la cmne nk ilangkan 😭

      Delete
  4. done follow/singgah sini..No. 96
    jom follow/singgah blog teman.. heee..http://tengkubutang.blogspot.com/

    klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. cik za tlg kirim emej ubat tu nak tenguk leh x

    ReplyDelete
  6. Klu anak kucing baru sebulan tp kutu banyak..cmna cara nk ilangkan???kesian baby kucing niii....

    ReplyDelete
  7. Klu anak kucing baru sebulan tp kutu banyak..cmna cara nk ilangkan???kesian baby kucing niii....

    ReplyDelete

Boleh komen/share idea kat sini ye =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~ ABANG KICHAN ~

~ ABANG KICHAN ~
Seekor Jantan, suka menyendiri

~ TOMEI ~

~ TOMEI ~
Seekor Jantan, Kuat Makan

~ MANJE @ ANJE ~

~ MANJE @ ANJE ~
Seekor Betina, Cantik & Manja

~ PUTIH GEBU ~

~ PUTIH GEBU ~
Seekor Betina, Kuat Tido, Sedap dipeluk, empuk !