KUCING ADALAH MAHKLUK CIPTAAN TUHAN, SAYANGILAH MEREKA KERANA MEREKA JUGA PUNYA PERASAAN, INGINKAN KASIH SAYANG, DIBELAI DAN TEMPAT TINGGAL, MAKANAN DAN MINUMAN.

TOLONG JANGAN SAKITI MEREKA !!

Wednesday, June 26, 2013

Dah Boleh Dah Kot??

Assalamualaikum,



Masuk hari ni dah 2 bulan lebih usia anak2 Putih bermakna dah 2 bulan lebih jugak Putih melahirkan.
Anak2 nya tinggal 2 ekor tu lah, yang sulung putih tompok oren tu dengan yang bongsu warna kelabu.
Dua2 nya masih sihat walafiat. Oren tompok tu sangat aktif, pantang dapat keluar dari sangkar, melompat sana sini, panjat2, seronok tengok keletah dia. Yang kelabu tu baru2 nak aktif, dia blur2 sikit. kadang2 dia duduk2 je, sebab betina kot. Tapi alhamdulillah, dia pun sama naik kalau datang mood dia.
Takde gambar hatta video diorang yang terbaru. Nanti nak bagi korang tengok cemana gaya die ekor berdua bila nampak ibuKM balik kerja, nak lepas dari sangkar. Huru hara dalam sangkar tu.. 


Berbalik pada tajuk eh, rasa nya si Putih dah boleh kot di kembiri kan??? Tapi dia masih susu kan anak dia, boleh ke snip selagi ada susu ek? dan adakah dia akan berubah mengabaikan anak2 dia bila dah snip tu? Pelbagai persoalan timbul.. tapi rasa nya memang nak segerakan sebab dah tak sanggup nak biarkan dia bunting lagi, pastu menghadapi kematian anak2 kucing lagi.. Sakit hati rasa nya sebab diorang sihat super aktif je masa baby, dari lahir.. Pastu tup2 sakit + meninggal kan dunia.. Kos kembiri betina kat sini masih lagi RM 140 seekor, tinggal 1 malam esok nya boleh dah bawak balik. Tak payah letak ubat pape, just kurung dia dalam sangkar barang seminggu supaya luka sembuh pastu dah boleh lepas kan. Pastu takyah dah pening ibuKM takut2 nak lepaskan Putih luar rumah.


Dah la pagi tadi ada sekor kucing jantan datang menggarok depan rumah, memanggil2 betina2 yang ada kat rumah tu. Desperado sangat ! Siap tunggu terjengket sikit2 datang pastu terkam leher salah sekor betina tu. Masa tu Putih dalam sangkar lagi, so selamat lah kan. Tapi si Putih dok usha gak jantan tu dari dalam sangkar. Risau punya pasal harini Putih kena babysit anak dia je, takleh keluar. Maaf ye Putih. 


So, tu lah nak minta info dari kawan2 gak ah.siapa ada pengalaman camni kan.. Share kan dengan ibuKM. Selain dari ibuKM minta tolong Encik Google. Assalam..


(jerebu dah berkurang, alhamdulillah, bebudak KM sihat2 aje)

Monday, June 24, 2013

Jerebu Sana Sini !

Assalamualaikum,




Jerebu dah beberapa hari melanda negara kita, Malaysia. Asal nya dari Indonesia. dah merebak ke serata negeri, haish. Bebudak KM semalam tak keluar pun, Sebab jerebu kuat kan. Dorang pun lemau je nampak nya. Hari ni pagi tengok macam dah kurang, so lepaskan diorang. Tapi sekarang tengok kemain tebal jerebu kat luar ni ! Adoi, apa cerita agak nya bebudak tu.. Harap2 dorang pandai lah cari air, dan main dalam rumah je.. waktu2 macam ni, kena banyak2 minum air masak tau. 

Okay, selamat bercuti pada yang dapat cuti.. ibuKM kena kerja. yelah duduk dalam ofis je kan, tak effect sangat pun, tapi mask pakai jugak ok. 


SMARTSIFT BATCH 5
Buyer 1 : CIK KUYA COD minggu ini @ BHP Petrol Batu Caves

Monday, June 17, 2013

Yang Pergi Takkan Kembali..

Assalamualaikum,







Dua ekor di atas telah pergi meninggalkan keluarga KM.. =(
Semoga mereka lebih tenang di sana..

Wednesday, June 5, 2013

SMARTSIFT : SELESAI SUDAH BATCH 4 & BATCH 5 KINI DI BUKA !! :)


Assalamualaikum,





Alhamdulillah, selesai sudah BATCH 4 jualan 
Smartsift Cat Sifting Pan aka CAT Toilet tu..
Yang terakhir di jual kepada Nuris, semalam.. 
Thanks Nuris.


BUYER BATCH 4 : 

1) RAHIMAH : Ipoh POS
2) ASILAH : Batu Berendam POS
3) YAN : Ukay Perdana COD
4) KHAIROL : Batu Pahat POS
5) NURIS : Taman Melati COD


Dan di umumkan BATCH 5 
jualan 
SMARTSIFT CAT SIFTING PAN 
kini di buka. 


Stok memang dah ready.. Tinggal tunggu pembeli je. 
Dan pemberitahuan ye, sesiapa yang berminat 
SILA SMS pada saya YANA : 017 6118144 @ 
email pada yanapinggiran@yahoo.com.my 
untuk detail lanjut. Kadang2 ada yang tinggal komen 
dekat entri berminat nak beli tapi saya buka profile 
dia takde email @ telefon no. Jadi susah saya nak 
detail pada anda.


Harga masih sama ye, RM 150 SEUNIT. 
Tambahan RM 20 di kenakan untuk pos 
dalam kawasan Semenanjung Malaysia, 
manakala RM 30 untuk Sabah & Sarawak.

Monday, June 3, 2013

SMARTSIFT BATCH 4 & Anak2 Putih Cirit Birit

Assalamualaikum,




Di bawah adalah senarai terbaru untuk 
SMARTSIFT CAT SIFTING PAN aka CAT TOILET 
untuk Batch 4 ni. Tinggal lagi 1 unit, READY STOK 
ye kawan2. BATCH 5 akan di buka SOON.
First come, first serve ... Tak susah, email @ SMS 
saya dan saya akan reply details pembelian, 
nombor akaun & cara2 nya. 


BUYER BATCH 4 : 

1) RAHIMAH : Ipoh POS
2) ASILAH : Batu Berendam POS
3) YAN : Ukay Perdana COD
4) KHAIROL : Batu Pahat POS


Pasal anak2 Putih tu pulak, dah pandai cirit birit.. 
ibuKM cuma bagi diorang makan RC Babycat tu je, 
tapi ada gak baca review owner kekucing lain, 
diorang kata kitten ni mula2 memang akan macam tu. 
Nak biasakan perut diorang + jangan bagi susu / air 
sebab kibbles tu dah cukup lengkap. Macam baby 
manusia lah, sebelum 6 bulan susu ibu nya saja 
DAH MENCUKUPI. Tak payah gatal2 bagi makan lagi. 
Lepas 6 bulan boleh lah start dengan puree ke nestum ke. 
Tapi still campur susu ibu, bukan air teh ke kopi ke, 
eh, dah masuk topik manusia plak..
Padahal blog kekucing. hehee


So, solusi nya, ibuKM kurangkan dosage makanan dorang. 
Dari sehari 2 x kepada 1 kali je. Bebudak tu pun tak 
BERMINAT dah dengan RC Babycat tu, cium2 blah ! 
Ada ke patut ! Ada yang suggest bagi wetfud, 
tapi alamak ibuKM taknak ajar lah. Takut diorang 
biasa nanti, leceh la asyik bagi wetfud je. Brown dulu 
pun ada gak cirit birit, tapi lama2 dah ok makan 
kibbles tu. Harap2 bebudak ni pun sama lah  ye.. 



Okeh, sekian bebel pagi ni. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~ ABANG KICHAN ~

~ ABANG KICHAN ~
Seekor Jantan, suka menyendiri

~ TOMEI ~

~ TOMEI ~
Seekor Jantan, Kuat Makan

~ MANJE @ ANJE ~

~ MANJE @ ANJE ~
Seekor Betina, Cantik & Manja

~ PUTIH GEBU ~

~ PUTIH GEBU ~
Seekor Betina, Kuat Tido, Sedap dipeluk, empuk !