KUCING ADALAH MAHKLUK CIPTAAN TUHAN, SAYANGILAH MEREKA KERANA MEREKA JUGA PUNYA PERASAAN, INGINKAN KASIH SAYANG, DIBELAI DAN TEMPAT TINGGAL, MAKANAN DAN MINUMAN.

TOLONG JANGAN SAKITI MEREKA !!

Wednesday, September 18, 2013

PUTIH Suka Sup Ikan ;)

Assalamualaikum..




Putih selalu jadi kucing yang beruntung sb kalau dia sakit
selalu dapat layanan paling baik.. makanan paling sedap
bagi seekor kucing. Yang terbaik ..


Sejak hari kedua lepas kembiri Putih dah start makan..
ibuKM bagi dia ikan rebus. Selera betul dia makan... dan tentu nya
ikan rebus tu berkuah. IbuKM lebih suka nama kan ia
SUP IKAN ...


masa dia beranak dulu pon, itulah makanan dia..
kalau ada lebih baru ibuKM bagi bebudak KM yang lain.
tapi dalam seminggu dua yang pertama jela. Bila
dia dah kuat ibuKM bagi je makan kibbles. 
Kira lauk berpantang lah kan... hehe.
dah selesai back to normal routine lah ;)


Sini ibuKM share kan video Putih minum sup ikan tu ye..
untuk tatapan mereka2 yang slalu tak lupa jenguk blog
picisan ni... terima kasih







Saturday, September 14, 2013

PUTIH DAH SELAMAT DI KEMBIRI @ SPCA Ampang Jaya

Assalamualaikum,




Berdasarkan tajuk, ye, Putih dah selamat di kembiri. Alhamdulillah... Lega rasa nya.
Tak jadi kembiri semalam, kembiri pagi ni. Sebab nya, mula2 ibuKM book dengan klinik tempat biasa kembiri and vaksin bebudak KM tu. Kos nya RM 150-RM 180 seekor. Dah book konfirm2 last2 teringat nak call Klinik Kembiri SPCA Setapak tu. Dah menjadi rezeki, dapat book untuk kembiri pagi ni (Jumaat) dengan kos RM 100 (termasuk vaksin bulan 11 nanti). Dah dapat jimat RM 70-RM 100 kan. Dapat simpan beli makanan bebudak KM yang bakal habis hujung bulan nanti. Dan insyaallah lepas ibuKM melahirkan dan habis pantang nanti, nak book untuk anak2 Putih pulak. Sekor jantan kos nya RM 80 dan betina RM 100 (termasuk vaksin). Kalau yang tak pernah vaksin, sebulan sebelum operation kucing akan di vaksin dulu. Kalau dah vaksin, kena tengok lah bila next vaksin dalam kad kucing tu. Koman2 sebulan selepas operation dah boleh vaksin.


Dan untuk pengetahuan semua, (kot ada yang dah tahu) klinik kembiri ni terletak di sebuah banglo di AMPANG JAYA. Bukan dekat Setapak. Berdekatan SPCA Ampang Jaya (sekarang di tutup untuk renovation kot sebab pagar nya tutup)


Bawah ada gambar, serba sedikit untuk korang yang nak ke klinik kembiri ni. Dan jugak gambar Putih yang masih lagi bingung akibat kesan bius.



Klinik kembiri SPCA banglo type.. 
ubat dan kertas cara penjagaan




Putih yg masih bingung.. kesan bius
Mundar mandir dlm sangkar


Bangunan SPCA AMPANG JAYA.
under construction kata nya






Wednesday, September 11, 2013

PUTIH AKAN DI KEMBIRI ESOK !

Assalamualaikum,



Minggu sudah start hari Khamis macam tu kot, Putih on heat. Sampai lah kelmarin..Semalam tak dengar pape bunyi dah, dah okay lah tu. Kesian dia, dalam pada on heat tu memang langsung ibuKM Tak bagi dia keluar. Kurung je, sebab takut dia ehem2 lagi nanti bertambah bebudak bulus. Bukan taknak cuma takut tak menang tangan nak membela lagi2 dengan ahli keluarga ibuKM yang bakal bertambah dalam masa terdekat ni. Jadi, ibuKM ambil keputusan sebulat hati KEMBIRI kan dia. Dan alhamdulillah, dah booking pun. Petang ni balik kerja dah boleh hantar dia.. malam ni klinik tu puasakan dia esok dia kembiri. sebab anak2 Putih pun dah menginjak remaja tu, dah masuk 5 bulan September ni. Phew, sekor jantan sekor betina.. Kos dalam RM 300 lagi kena ada dalam tangan. Takpe, selesaikan ibu nya dulu. Insyaallah ada rezeki bebudak tu nanti. So, ibuKM letak sekeping gambar Putih dalam kereta semalam masa pihak majlis perbandaran sembur asap bunuh nyamuk Denggi tu, kesian plak nak kurung dia sekor2 je dalam sangkar, bawak dia masuk kereta. Bebudak lain semua lepas pandai2 lah diorang cari tempat menyorok sementara. 








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~ ABANG KICHAN ~

~ ABANG KICHAN ~
Seekor Jantan, suka menyendiri

~ TOMEI ~

~ TOMEI ~
Seekor Jantan, Kuat Makan

~ MANJE @ ANJE ~

~ MANJE @ ANJE ~
Seekor Betina, Cantik & Manja

~ PUTIH GEBU ~

~ PUTIH GEBU ~
Seekor Betina, Kuat Tido, Sedap dipeluk, empuk !