KUCING ADALAH MAHKLUK CIPTAAN TUHAN, SAYANGILAH MEREKA KERANA MEREKA JUGA PUNYA PERASAAN, INGINKAN KASIH SAYANG, DIBELAI DAN TEMPAT TINGGAL, MAKANAN DAN MINUMAN.

TOLONG JANGAN SAKITI MEREKA !!

Friday, January 25, 2013

Seronok Sangat

Seronok sangat ibuKM cuti, sampai takde update. 

Yeah, kemalasan dah melanda. 
Tunggulah minggu depan ye, baru buat entri.

Sehingga hari ini, bebudak KM berkhabar baik. 
Tak sakit, tak buat hal.

Cuma Kichan kelmarin kena marah. 
Sebab ibuKM tengah makan ayam goreng, 
Kichan ni memang jenis tak boleh nampak 
makanan manusia ikan goreng, ayam goreng ni. 
Dia punya mengiau tunggu depan kita macam 
kan lapar sesangat. Kichan ni taste 
kampung + bandar, goreng2 nak, wetfud 
pun licin ! Pastu sampai ibuKM habis makan 
dia still mengiau. Setiap 5saat hokeh. 
ibuKM siap basuh tangan, duduk atas 
sofa sambil cakap camni :

Kichan! Kenapa ni, bising sangat?? 
Tak boleh duk diam2 ke? Tak pernah makan ke? 
Tengok yang lain tu (merujuk kepada bebudak lain) 
elok je duduk diam2 
(ye, masing2 buat hal sendiri, jilat bulu, baring2 etc)


Kichan dah wat muka seposen masa ni, 
pandang je ibuKM.

Ingat cantik sangat ke perangai macam tu??! 
Ingat orang suka ke? Elok2 orang jaga sayang dia, 
buat macam ni, cuba jangan mengada sangat.. 

Kichan dah baringkan badan dia, instead of 
dia tengah berdiri tadi.

Tau pon orang marah... Tengok dekat pasar tu, 
kucing2 kat sana makan je apa yang ada, 
sampah pun makan, awak tu dah duduk rumah, 
 semua dapat, nak jugak bising lagi.. 
Tak bersyukur ke??

Masa ni dah rasa macam mak tiri sebab Kichan 
dah terkebil,pejam2 mata.. Kesian pun ada.

Pastu ibuKM senyap, dia pun senyap.. 
Sampai sekarang dia tak buat lagi. 
Taktau lah esok lusa kan..

Sampai ke sudah dia tak dapat ayam goreng

Bukan ibuKM sengaja nak marah dia, 
tapi ibuKM taknak ajar dia makan makanan 
manusia selagi orang tak bagi tunggu je. 
ibuKM tak suka kalau dia panjat2 meja, 
curi dari bawah tudung saji, korek tulang2 
dalam tong sampah. Tu semua cari 
penyakit nama nya! Kalau ibuKM, bagi 
mesti akan letak dalam pinggan supaya diorang belajar
okay, ini cara nya ... bukan dengan curi2 atau 
meminta2 (ewah ingat manusia ke?? hehee)

Nasib baik dia pun jenis tak melawan, 
dengar ibuKM bebel. Kalau lah dia jenis selamba, 
dia mesti dah blah sambil jeling ibuKM kan ... 
huhuhuuu

4 comments:

  1. alorr cian Kichan...

    mmg ada jenis kcg yg mcm ni...macam jakon sgt bila tgk org mkn padahal baru jer lepas makan sabo jelah huhuu

    ReplyDelete
  2. Kinchan buat2 tak dengar tu :p

    ReplyDelete
  3. hi ibu KM.

    samalah Ai pun tak mahu biasakan Snowi n Bleki makan mknn manusia or panjat2 meja. biasanya waktu kami makan, depa akan kena kurung dalam carrier. biarlaaaa mengiau panjang pun kami buat taktahu. lama2 depa ok dan kalau kami makan, depa pula buat taktahu. boleh selamba keluar masuk rumah mcm takde ape2.hihihi

    ReplyDelete
  4. alahai sayang sungguh KA takut meow2 ni

    ReplyDelete

Boleh komen/share idea kat sini ye =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~ ABANG KICHAN ~

~ ABANG KICHAN ~
Seekor Jantan, suka menyendiri

~ TOMEI ~

~ TOMEI ~
Seekor Jantan, Kuat Makan

~ MANJE @ ANJE ~

~ MANJE @ ANJE ~
Seekor Betina, Cantik & Manja

~ PUTIH GEBU ~

~ PUTIH GEBU ~
Seekor Betina, Kuat Tido, Sedap dipeluk, empuk !