KUCING ADALAH MAHKLUK CIPTAAN TUHAN, SAYANGILAH MEREKA KERANA MEREKA JUGA PUNYA PERASAAN, INGINKAN KASIH SAYANG, DIBELAI DAN TEMPAT TINGGAL, MAKANAN DAN MINUMAN.

TOLONG JANGAN SAKITI MEREKA !!

Wednesday, June 26, 2013

Dah Boleh Dah Kot??

Assalamualaikum,



Masuk hari ni dah 2 bulan lebih usia anak2 Putih bermakna dah 2 bulan lebih jugak Putih melahirkan.
Anak2 nya tinggal 2 ekor tu lah, yang sulung putih tompok oren tu dengan yang bongsu warna kelabu.
Dua2 nya masih sihat walafiat. Oren tompok tu sangat aktif, pantang dapat keluar dari sangkar, melompat sana sini, panjat2, seronok tengok keletah dia. Yang kelabu tu baru2 nak aktif, dia blur2 sikit. kadang2 dia duduk2 je, sebab betina kot. Tapi alhamdulillah, dia pun sama naik kalau datang mood dia.
Takde gambar hatta video diorang yang terbaru. Nanti nak bagi korang tengok cemana gaya die ekor berdua bila nampak ibuKM balik kerja, nak lepas dari sangkar. Huru hara dalam sangkar tu.. 


Berbalik pada tajuk eh, rasa nya si Putih dah boleh kot di kembiri kan??? Tapi dia masih susu kan anak dia, boleh ke snip selagi ada susu ek? dan adakah dia akan berubah mengabaikan anak2 dia bila dah snip tu? Pelbagai persoalan timbul.. tapi rasa nya memang nak segerakan sebab dah tak sanggup nak biarkan dia bunting lagi, pastu menghadapi kematian anak2 kucing lagi.. Sakit hati rasa nya sebab diorang sihat super aktif je masa baby, dari lahir.. Pastu tup2 sakit + meninggal kan dunia.. Kos kembiri betina kat sini masih lagi RM 140 seekor, tinggal 1 malam esok nya boleh dah bawak balik. Tak payah letak ubat pape, just kurung dia dalam sangkar barang seminggu supaya luka sembuh pastu dah boleh lepas kan. Pastu takyah dah pening ibuKM takut2 nak lepaskan Putih luar rumah.


Dah la pagi tadi ada sekor kucing jantan datang menggarok depan rumah, memanggil2 betina2 yang ada kat rumah tu. Desperado sangat ! Siap tunggu terjengket sikit2 datang pastu terkam leher salah sekor betina tu. Masa tu Putih dalam sangkar lagi, so selamat lah kan. Tapi si Putih dok usha gak jantan tu dari dalam sangkar. Risau punya pasal harini Putih kena babysit anak dia je, takleh keluar. Maaf ye Putih. 


So, tu lah nak minta info dari kawan2 gak ah.siapa ada pengalaman camni kan.. Share kan dengan ibuKM. Selain dari ibuKM minta tolong Encik Google. Assalam..


(jerebu dah berkurang, alhamdulillah, bebudak KM sihat2 aje)

1 comment:

Boleh komen/share idea kat sini ye =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~ ABANG KICHAN ~

~ ABANG KICHAN ~
Seekor Jantan, suka menyendiri

~ TOMEI ~

~ TOMEI ~
Seekor Jantan, Kuat Makan

~ MANJE @ ANJE ~

~ MANJE @ ANJE ~
Seekor Betina, Cantik & Manja

~ PUTIH GEBU ~

~ PUTIH GEBU ~
Seekor Betina, Kuat Tido, Sedap dipeluk, empuk !