KUCING ADALAH MAHKLUK CIPTAAN TUHAN, SAYANGILAH MEREKA KERANA MEREKA JUGA PUNYA PERASAAN, INGINKAN KASIH SAYANG, DIBELAI DAN TEMPAT TINGGAL, MAKANAN DAN MINUMAN.

TOLONG JANGAN SAKITI MEREKA !!

Monday, September 19, 2011

Pembersihan Besar Besaran !!

Macam biasa lah kalau dah nama nya "ibu kucing" kenalah mandikan kucing,
basuh reban sangkar kucing dan aktiviti2 grooming kucing. Isk banyak nya kucing..

So, start dengan basuh sangkar...
Sangkar kating2 reban ni di hadiahkan oleh my FIL, thank u Abah (En. Malek) yg mana boleh muat lebih kurang 5 ekor kucing dewasa / 10 ekor kitten (imagine kan ye =) ) 
Nak basuh nye takdelah susah pun memandangkan semua baby saya adalah jamban toilet train, dan
seperti diketahui kucing adalah haiwan pembersih.
(betullah, ko ado nak jilat bulu selalu?? kucing ado ... )

Sangkar ni dilengkapi :
- 1 bekas minuman,
- 1 bekas makanan,
- 1 jamban,
- 1 hammock (DIY),
- 2 keping non-slippery matt (sebagai litter trap, takdelah kaki berpasir aje bila masuk rumah nanti)


                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Saya guna sabun pencuci biasa aje, tapi amaun sikit. Sangkar dorang tak kotor pun, cuma nak
pastikan ia bersih dan tak berbau hapak kucing. Barang2 dalam sangkar tu semua saya rendam dalam air panas, dan bilas. Jemur sampai kering, install balik apa yang patut, dan DONE !! Anak2 bulus pun happy kalau sangkar bersih kan. . . 



(Note : Rasa nya lepas ni nak beli lah Pediatric Kennel Wash Black Series. Dapat info dari Sabrina Passion For Persians mengatakan, Kennel Wash ni boley guna untuk basuh sangkar, litter tray, bekas minuman makanan dan mandikan kucing yg ada masalah kulit. Erti kata nya bagus lah, ;)






Sementara tunggu sangkar di jemur, apa lagi..... Kita grrrrroooooommmmiiingggg !!

Mandikan anak2 bulus (tugasan paling mencabar sebab semua takut air, mengiau kuat2 sampai jiran sebelah ingat ada anak kucing jatuh longkang..eheheheh)

Layan gambar aje lah ye..








MANJE DAH MANDI MINGGU LEPAS... =)

1 comment:

  1. Sila lihat rekabentuk dan binaan rumah kucing di
    http://bina-rumah-kucing.blogspot.my/p/produk-kami.html

    ReplyDelete

Boleh komen/share idea kat sini ye =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~ ABANG KICHAN ~

~ ABANG KICHAN ~
Seekor Jantan, suka menyendiri

~ TOMEI ~

~ TOMEI ~
Seekor Jantan, Kuat Makan

~ MANJE @ ANJE ~

~ MANJE @ ANJE ~
Seekor Betina, Cantik & Manja

~ PUTIH GEBU ~

~ PUTIH GEBU ~
Seekor Betina, Kuat Tido, Sedap dipeluk, empuk !