KUCING ADALAH MAHKLUK CIPTAAN TUHAN, SAYANGILAH MEREKA KERANA MEREKA JUGA PUNYA PERASAAN, INGINKAN KASIH SAYANG, DIBELAI DAN TEMPAT TINGGAL, MAKANAN DAN MINUMAN.

TOLONG JANGAN SAKITI MEREKA !!

Friday, September 21, 2012

Ada Budak Kena Perangkap Tikus !

okay, simpan dulu cerita sedih sebab Brown. ibuKM ada cerita terbaru.


Pagi tadi keluarkan bebudak KM dari sangkar. Biar diorang breakfast rumput ke embun ke kan.. 
dan ibuKM nak cuci sangkar. Okay, dalam pada sibuk2. ada sekor dak KM ni sangat lah busy body nya, pergi jenguk area perangkap tikus, dekat situ ada makanan dah dicampur racun tikus, dan perangkap tikus berbentuk pelekat. Lebih kurang macam ni rupa dia :-



(abaikan tikus mati..ewww! Sumber : GOOGLE)

pelekat ibuKM lain banyak, dia warna kuning, 
dan bersaiz A5 sahaja.. tapi gam dia boleh tahan kuat.



Dak KM yang prihatin ni tadi, terpijak plak pelekat tikus tu .. MENGGELUPUR LARI MACAM TAK CUKUP TANAH sebab kaki dia dah melekat dekat situ, gam pelekat tu boleh tahan kuat. Dalam pada lari2 sambil marah2 masuk bawah kereta ibuKM jenguk tengok2 pelekat tu dah melekat betul2 menutupi kawasan punggung dia. Kira dari ekor sampai kaki lah tutup.. (sila imagine sendiri)


ibuKM panggil keluar dia langsung taknak, muka takut dan nafas laju sambil duduk diam2 stress tahleh tanggal benda tu. ibuKM terpaksa baring kat jalan sambil tarik pelekat tu dari punggung dia, tercabut jugak lah bulu2 dia. Kesian ! 


Lepas cabutkan, ibuKM siap2 sambung basuh sangkar dan kemas apa yang patut sementara dak tu masih lagi kat bawah kereta. Tengok2 dia keluar keta masuk dalam longkang. Nak bersihkan diri agaknya. panggil2 taknak datang jugak. So, ibuKM masukkan bebudak KM yang lain, pastu mandi siap2 nak gi kerja. ibuKM dapat idea, ambik pinggan wetfud diorang, bunyikan terus dak tu keluar. 


Panggil dia usap2 sikit, ibuKM simpan dia dalam cage lain tak campurkan dengan bebudak KM lain sebab takut gam tu nanti kotorkan buaian / kena bebudak KM lain. pastu ibuKM pergi kerja. dalam fikiran memang nak bawak gi botakkan aje kawasan yang dah kena gam tu. tapi call vet dia cakap dia takde wat grooming, kes2 camtu kena hantar tempat grooming je. aaahh, pale dah pening. camne nak setelkan pun tatau. ntah apa dak tu wat dalam cage tu agak nya.. 


ibuKM sambung wat kerja, sambil google..

"How To Remove Gum from Cat Fur"


Keluar banyak link, 1 link tu suruh hantar kedai potong lah, hantar grooming, ada yang menarik sekali dia suruh pakai minyak tanah / thinner. GULP ! Tak berani lah.. kang dak tu jilat2,,, hilang lagi sekor anak bulus tak sanggup oh ! walaupun dah konfirm basuh bersih tapi kita mana tau kan kot2 terlekat celah2.. 


Eh, panjang lak cite.. sok sambung lagi lah.. ak balik dulu. dah habis waktu kerja :)
Esok ibuKM masuk dengan gambar sekali !
Baru korang leh tau sapa "dak tu" yang dimaksudkan ..






Okay, bye..

11 comments:

  1. sedihnya..tak sanggup bunuh tikus walau tikus tu haiwan perosak..nak2 guna gam..kesian sgt..mungkin ader yg mati seksa secara perlahan..

    aper2 harap si comey tu okey..



    ReplyDelete
    Replies
    1. tatak : tikus sekarang bijak, selalu pak mertua guna perangkap, tak pernah masuk. walaupun pakai gam, lepas terperangkap, tikus tu akan dimasukkan dalam perangkap besi, bila siang, pak mertua ambil buang kat longkang besar. kami tak biar dia mati kat situ pun :)

      Delete
  2. haaa mesti manje ehh , dia tu suke tengok2 ..

    ReplyDelete
  3. Arghhh besambung lak.

    Errr tikus eh...hmmmm

    ReplyDelete
  4. Kes ni sama mcm kucing saya.masuk perangkap tikus.berapa kali kena pun tak serik2 lg tu.nak removekan gam tu guna minyak jelatah je.sapukan kt tmpat gam tu,gentel2 smpai gam tu tngal. lepas habis tngal gam tu boleh mandikan kucing.

    ReplyDelete
  5. Kes ni sama mcm kucing saya.masuk perangkap tikus.berapa kali kena pun tak serik2 lg tu.nak removekan gam tu guna minyak jelatah je.sapukan kt tmpat gam tu,gentel2 smpai gam tu tngal. lepas habis tngal gam tu boleh mandikan kucing.

    ReplyDelete

Boleh komen/share idea kat sini ye =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~ ABANG KICHAN ~

~ ABANG KICHAN ~
Seekor Jantan, suka menyendiri

~ TOMEI ~

~ TOMEI ~
Seekor Jantan, Kuat Makan

~ MANJE @ ANJE ~

~ MANJE @ ANJE ~
Seekor Betina, Cantik & Manja

~ PUTIH GEBU ~

~ PUTIH GEBU ~
Seekor Betina, Kuat Tido, Sedap dipeluk, empuk !