KUCING ADALAH MAHKLUK CIPTAAN TUHAN, SAYANGILAH MEREKA KERANA MEREKA JUGA PUNYA PERASAAN, INGINKAN KASIH SAYANG, DIBELAI DAN TEMPAT TINGGAL, MAKANAN DAN MINUMAN.

TOLONG JANGAN SAKITI MEREKA !!

Wednesday, October 17, 2012

BW / IAMS / RC : mana satu pilihan anda?

Korang, ibuKM nak tukar lah dryfood bebudak KM.. sekarang pakai Blackwood. Ingat nak tukar ke IAMS @ RC .. sebab price Blackwood pun dah naik alang2, baik beli yang lebih baik. Urm, meh sini ibuKM share nutrisi dan kandungan dalam setiap dry food di atas.



SEKARANG MENGGUNAKAN : BLACKWOOD ADULT










GUARANTEED ANALYSIS: 
Crude ProteinMIN30%
Crude FatMIN17.0%
Crude FiberMAX3.0%
MoistureMAX10%
AshMAX7.0%
Omega 6MIN3.3%
Omega 3MIN0.65%















INGREDIENTS: 
Chicken Meal, Brown Rice, Ground Grain Sorghum, Millet, Chicken Fat (Preserved with Mixed Tocopherols), Egg Product, Herring Meal, Brewers Dried Yeast, Dried Plain Beet Pulp, Natural Flavor, Whole Ground Flaxseed, Menhaden Fish Oil, Lecithin, Carrot, Celery, Beet, Parsley, Lettuce, Watercress, Spinach, DL-Methionine, Potassium Chloride, L-Lysine, Salt, Taurine, Choline Chloride, Cranberry, Calcium Carbonate, Yucca Schidigera Extract, Monosodium Phosphate, Vitamin E Supplement, Niacin Supplement, Organic Dried Kelp, Thiamine Mononitrate, Pyridoxine Hydrochloride, Riboflavin Supplement, Ascorbic Acid, Biotin, d-Calcium Pantothenate, Vitamin B12 Supplement, Vitamin A Acetate, Vitamin D3 Supplement, Citric Acid, Folic Acid, Iron Sulfate, Zinc Sulfate, Zinc Proteinate, Iron Proteinate, Copper Sulfate, Zinc Oxide, Manganese Sulfate, Manganese Proteinate, Copper Proteinate, Manganous Oxide, Sodium Selenite, Calcium Iodate.







BAKAL MENJADI PILIHAN TERBARU ibUKM

1) ROYAL CANIN FIT 32 (For cats from 1 to 10 years old)






















Guaranteed Analysis: 
Crude Protein (min) 32.0%, 
Crude Fat (min) 14.0%, 
Crude Fiber (max) 5.8%, 
Moisture (max) 8.0%

Contains chicken meal, brown rice, corn, corn gluten meal, chicken, chicken fat, natural chicken flavor, pea fiber, dried beet pulp (sugar removed), rice hulls, dried brewer's yeast, soya oil, anchovy oil (source of EPA/DHA), calcium sulfate, salt, potassium chloride, dl-methionine, dried brewer's yeast extract (source of mannan-oligosaccharides), dried egg product, choline chloride, taurine, monosodium phosphate, sodium tripolyphosphate, dl-alpha tocopherol acetate (source of vitamin E), l-ascorbyl-2-polyphosphate (source of vitamin C), niacin supplement, biotin, riboflavin (vitamin B2) supplement, d-calcium pantothenate, vitamin A acetate, pyridoxine hydrochloride (vitamin B6), thiamine mononitrate (vitamin B1), folic acid, vitamin B12 supplement, vitamin D3 supplement, zinc oxide, zinc proteinate, ferrous sulfate, manganese proteinate, copper proteinate, copper sulfate, manganous oxide, calcium iodate, sodium selenite, marigold extract (Tagetes erecta L.), preserved with natural mixed tocopherols (source of vitamin E) and citric acid and rosemary extract





2) Iams® ProActive Health™ Adult Original with Chicken

Nutrient(percent)
Crude Protein minimum32.0%
Crude Fat minimum15.0%
Crude Fiber maximum3.0%
Moisture maximum10.0%
Ash maximum7.0%
Magnesium maximum0.1%
Taurine minimum0.15%
Omega-6 Fatty Acids minimum2.3%*
Omega-3 Fatty Acids minimum0.23%*



Chicken, Chicken By-Product Meal, Corn Meal, Corn Grits, Dried Beet Pulp, Poultry By-Product Meal, Natural Flavor, Dried Egg Product, Brewers Dried Yeast, Sodium Bisulfate, Potassium Chloride, Fructooligosaccharides, Animal Fat (preserved with mixed Tocopherols, a source of Vitamin E), Fish Oil (preserved with mixed Tocopherols, a source of Vitamin E), DL-Methionine, Choline Chloride, Calcium Carbonate, Vitamins (Vitamin E Supplement, Niacin, Ascorbic Acid, Vitamin A Acetate, Calcium Pantothenate, Biotin, Thiamine Mononitrate (source of vitamin B1), Pyridoxine Hydrochloride (source of vitamin B6), Vitamin B12 Supplement, Riboflavin Supplement (source of vitamin B2), Inositol, Vitamin D3 Supplement, Folic Acid), Taurine, Minerals (Zinc Oxide, Manganese Sulfate, Copper Sulfate, Potassium Iodide, Cobalt Carbonate), Rosemary Extract.





Okay, dari pemerhatian ibuKM Crude Protein RC & Iams lebih banyak, + 2% yang mana diketahui sumber protein adalah yang paling perlu dalam setiap makanan samada manusia atau haiwan.
Crude Fat Blackwood TINGGI, +3% avg perlu untuk tenaga, Crude Fiber RC terTINGGI, bagus untuk penghadaman (adakah kemungkinan poo poo cair?) Moisture RC adalah rendah, (adakah kemungkinan poo poo keras..err) 

So macam nilah, ibuKM decide nak beli setiap jenis (RC & IAMS) 2kg setiap jenis dulu, untuk melihat penerimaan bebudak KM dari segi kekerapan makanan dihabiskan, poo poo mereka dan kadar ketahanan makanan tersebut dalam masa seminggu.

Walau bagaimana pun, ibuKM tetap perlukan bantuan kawan2, untuk bagi review tentang tiga produk ni...






















7 comments:

  1. yelah...blackwood pon da naik harga kan haihh! penin..penin...

    tp dgn jejebon berjumlah 21 hekor ni nampaknya kite terpaksa bertahan dgn Blackwood lagi

    ReplyDelete
  2. budak bulus kat rumah jenis susah nak terima makanan baru.. pernah bagi royal canine pun wat derkkkk je.. blackwood yang paling senang dorang terima.. so mama ni malas nk pk yang lain dah.. huhu

    ReplyDelete
  3. nnti update ye ibuKM..yg mne 1 ok..

    ank2 kt uma tu bg mkn blackwood kitten jgk..tk kira yg kecik ke beso..heee...

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum ibukm...mama bubuye di sini..hehe...ok..ini review mama bubuye..dulu mama bubuye bg budak2 ni mkn bw.... rina suke bg budak2 ni bw sbb poo poo mereka tak busuk sgt. Ini kerana kami xpakai pasir di sini. kesemua budak2 sengal ni poo poo n pee pee atas lantai toilet. so, mmg mama bubuye mencari2 product yg tak membusukkan rumah sgt(rumah kecik kan)...tuh yg guna bw for quite some time. bila rina nk bg bw adult, bubuye mcm susah nk kunyah, so rina terpaksa tukar..ada test iiams..to poo poo budak2 ni busuk...tp one of my vet mmg suggest iiams...

    last2 rina bg derang rc....rina bg mereka rc hair n skin...tgh2 syok2 bg rc hair n skin...tgk2, rc tak de stok pulak...last2..the best solution yg rina dpt adalah orijen... memandangkan harga rc pun dh naik jugak n nk sama dgn orijen, mama bubuye bg budak2 nie orijen + rc..mixed...

    ReplyDelete
  5. cmne ibuKM..?yg mne ok? sbb de tgk dlm mudah,,IAMS 9kg bru rm145

    ReplyDelete
  6. Dear Iela, please refer below link utk update IAMS :)

    http://kucingmalaysia.blogspot.com/2012/10/update-makanan-kucing-iams.html

    ReplyDelete

Boleh komen/share idea kat sini ye =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~ ABANG KICHAN ~

~ ABANG KICHAN ~
Seekor Jantan, suka menyendiri

~ TOMEI ~

~ TOMEI ~
Seekor Jantan, Kuat Makan

~ MANJE @ ANJE ~

~ MANJE @ ANJE ~
Seekor Betina, Cantik & Manja

~ PUTIH GEBU ~

~ PUTIH GEBU ~
Seekor Betina, Kuat Tido, Sedap dipeluk, empuk !