KUCING ADALAH MAHKLUK CIPTAAN TUHAN, SAYANGILAH MEREKA KERANA MEREKA JUGA PUNYA PERASAAN, INGINKAN KASIH SAYANG, DIBELAI DAN TEMPAT TINGGAL, MAKANAN DAN MINUMAN.

TOLONG JANGAN SAKITI MEREKA !!

Monday, April 9, 2012

Baby Brown :)

hai, hari tu dah janji dengan korang kan nak cite
pasal budak Brown ni, maka hari ni KM tunaikan ye ;)



Asalnya macam ni, satu tengah hari (Jumaat),
ibuKM nak balik rumah masa lunch ,,
singgah jap kat 1 kedai runcit ni..
nak belikan wetfood untuk
bebudak KM kat rumah,..
tup2 ternampak si kenit ni main celah tong
sampah kedai tu
(kedai ni juga menjual bahan basah spt ikan, ayam, etc.. )

Alang2 dah beli wetfood bebudak Km,
belikan sekali untuk si kenit ni..
Kesian tengok dia keliling tong tu macam cari makan,...


Bagi lah dia makan , kat luar kedai tu..


(VIDEO)




tengok cara dia makan pun
tahu dia lapar sangat.. takpe, rezeki dia kan.. 

Dah siap makan, tengok dia nak berjalan jalan pulak.
kiri kanan jalan besar, 
ibuKM usha2 gak kalau ada kucing lain
ibu nya ke, adik beradik nye ke..
Aaahh, takde pulak.
ibuKM masuk keta..
Tapi tak sampai hati, kesiaaaaaaannnn
sangat ! okay, angkutlah budak kenit ni
dengan plastik wetfood tadi..
Letakkan dia kat tempat letak kaki belakang,
drive balik rumah dengan pantas !


 



Sampai je rumah, cuba introduce dia
kat bebudak KM.. hurm terus kembang2
bulu dia, menyeringai taknak berkawan. Haish, 
sementara ibuKM bagi bebudak KM makan,.
masukkan dia dalam
sangkar bebudak KM..
kot2 lah dia boleh belajar kenal bau bebudak tu.


(VIDEO)





Malangnya, dia tak suka.. marah terus. Takpela, 
bawak dia balik rumah mertua (bilik saya)

Sediakan dia tempat tido, (plastic box letak tuala gebu)
Taknak dia duduk dalam tu, terjenguk kepala nak memanjat keluar..





Dapat keluar dia pergi atas karpet,
baring buat muka kesian..



Alahai, pandai sungguh budak ni tau !
Tetiba dia bangun, garu2 karpet .. Ah sudah !
Cepat2 masukkan dia dalam jamban dia, dan.....





Aaaaarrrgggghhh, lega ! !
Nasib baik cepat kan,
(walhal dalam masa 3hari berlalu ni,
dah 2 kali dia pee atas katil saya)
dan 1 kali poo poo atas karpet,
comel kan??) takpela , sayang punya pasal   = ( 

Pastu fikir cara lain, buat katil dia..
Amik kotak, potong2 adjust sikit.. Tukar tray besar sikit
untuk jamban dia,
dan tinggal dia dalam bilik sengsorang
nak tengok apa hasil nya..
lama jugakla dalam 30minit,
dalam pada kena tinggal tu 10minit dia nangis panggil2,
tapi ibuKM wat dek jer, 
tunggu je kat ruang tamu..
Tup3 dah senyap .. pergi la jenguk..



DAH TIDO !! 


Bertuah punya budak, mau pilih katil best punya !

Katil kenit tamau ... huhuuu..tatau camne
dia panjat naik, tau2 dia dah ada kat atas tu..
Okay, biarkan dia pastu pergi wat keja lain...




Malam tu, nak tido paksa jugak
dia tido dalam kotak dia.. Walaupon berkali2 dia 
menangis, memanjat katil, last2 tertido jugak dia sampai pagi.. 
dalam kotak dia..


Bangun pagi, intai dia dulu.. Tengok2 ,



Brown tengah mamai.. huhuhuuu..


Mengada betul budak kenit ni !!





Okay, cukupla cerita pasal Brown hari ni.. 
Nanti korang bosan pulak kan.








BROWN cakap : Hai tawan2, calam kenayan :)




name tite bwaun ! umo tite tatu mulan tot ..
ibu tite adak2 der.. tite awek tau, 
waupon name tite matam boboi..
tebab buyu tite wane toklet, ibu
tite badi yah name tu.. tapi
di inlish tan titit :)
otey, dangan tegeyat yidah tau ! bai..

8 comments:

  1. ehehe..peyat cam dak Ebin yaa tamu ni Bwaun..hik2
    bertuah kamu dipertemukan dgn ibuKM..alhamdulillah..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah, tite pon peyat dudak. ibuKm dage tite bek2 de..
      aihamduyiyyah..
      dangan tegeyat yidah otey? hik2,

      Delete
  2. eyyo bwaun. tite aunty mayie :)

    tite tuju yadu bwaun del in de ying untuk awak

    ReplyDelete
  3. Atttooi aunty mayie, cucah cucah je.. time acih yek !

    ReplyDelete
  4. Hi brown sayang, bertuah brown ikut mummy km. comel la tolet brown!!! cute sgt.

    ReplyDelete
  5. ha Bunga Emas : belum tengok Brown macam MENCANGKUNG lagi masa nak poo2 ! nanti Yana masukkan entry .. huhuuu

    ReplyDelete
  6. Untungnya Yana dapat baby Brown, kalau I memang angkut balik, maklumlah I obses dengan kucing coklat, lucky U :) she is so cute!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks ! She's so adorable, i cant tahan ! hehee..

      Delete

Boleh komen/share idea kat sini ye =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~ ABANG KICHAN ~

~ ABANG KICHAN ~
Seekor Jantan, suka menyendiri

~ TOMEI ~

~ TOMEI ~
Seekor Jantan, Kuat Makan

~ MANJE @ ANJE ~

~ MANJE @ ANJE ~
Seekor Betina, Cantik & Manja

~ PUTIH GEBU ~

~ PUTIH GEBU ~
Seekor Betina, Kuat Tido, Sedap dipeluk, empuk !