KUCING ADALAH MAHKLUK CIPTAAN TUHAN, SAYANGILAH MEREKA KERANA MEREKA JUGA PUNYA PERASAAN, INGINKAN KASIH SAYANG, DIBELAI DAN TEMPAT TINGGAL, MAKANAN DAN MINUMAN.

TOLONG JANGAN SAKITI MEREKA !!

Monday, June 4, 2012

Berat Hati ...

Assalamualaikum,



Sebelum beli "kondo" tok bebudak tu,
dah fikir2 nak masukkan Brown sekali ..
Bila dah siap sangkar baru tu,
cuba2 jugak masukkan si Brown dalam tu,
punyalah dia menangis menderam
marahkan bebudak lain..



Nasib la bebudak lain tak melawan kecuali
si Tomei, asyiklah nak cuba menampar budak kecik tu..
Hari pertama mencuba, dalam 30 minit
dah keluarkan dia balik sebab kesian.. 
Rasa macam anak kecil (baby)
yang dipisah dari ibu.. Tak sampai hati..
Lagi2 tengok dia kena marah dengan Tomei..




Percubaan kedua masukkan malam,
tak sampai 30 minit jugak "baba" dia,
suruh keluarkan balik.. Katanya nak tido 
sesama budak tu, katanya rindu la nanti, 
apa lah..eee lemak la kan. Bila lah dia nak 
belajar duk sangkar..




So pagi tadi fikir masak2, sebelum gi kerja
masukkan jugak dia kat dalam tu.. 
Menangis2 dia, capai2 tangan kita.. 
Aduh, sedih nya hati Tuhan jelah tahu,, 
Rasa macam hantar anak pergi taska..hehe
Tak sampai hati jugak sebab dia kan manja..



Kalau ibuKM panggil dia macam lambai2
tangan kadang2 dia datang, kadang2 dia wat dek je..
Tapi kalau ibuKM panggil "BabyGirllllll"...
laju je dia terkedek2 datang. Kalau time dia 
tengah bersantai2 tu, ibuKM panggil mesti dia 
menyahut..."Miaww" sambil buat muka manje.. 



Pastu mula lah nak meleser di kaki.. 
Pantang nampak kita berjalan mengikut jelah
ke mana saja.. Yang tak boleh tahan, manja
sangat nya Brown ni, ibuKM selalu jugak
cuci2 "baju seluar kecik" guna tangan..



Duduk la dalam bilik air tu,
dia pun sibuk nak menempel tengok kita..
Sebelum2 ni, dia duduk je depan pintu tu tunggu,
pastu sikit2 dia beranikan diri masuk bilik air tu
lama2 dah duduk sebelah kita pulak.. 
Hai lah anak... Cerdik betul !



Padahal dia tahu yang bilik air tu lah tempat
paling hazab sekali.. dia setiap minggu di mandikan.
Tapi dia tak kisah, selagi air tu tak terpercik
kena dia, dia stay jelah menunggu.. 
Seronok tengok keletah dia..



Bila tido malam, sebelum dia betul2 tido
dekat port dia, dia akan baring sekejap atas
dada ibuKM. dalam 10-15 minit. 
Lepas tu baru dia gerak pergi port
dan tido sampai esok pagi..



Bila dah subuh camtu jugak, dia akan gerak
dari port, terus landing atas dada ibuKM
sampai lah ibuKM terjaga sendiri.. 
Dan bila kita dah bangun, nak ke tandas ke mana ke, 
mula lah dia meleser .. Tu lah rutin harian dia.. 



Manja sangat, sampai kadang2 rasa
Allah swt belum nak bagi rezeki ibuKM ada
baby sendiri sebab nak manjakan budak "kutip" ni puas2,
tapi memang ibuKM rasa dia macam baby..
Perlukan perhatian sepanjang masa..



Okaylah, panjang pulak cerita nya...
Jom tengok gambar pagi ni Brown kena
duduk dalam sangkar..













hehee, sebenarnya ibuKM tempik dalam hati je.. 
Kesian kan tengok dia.. Tapi apakan daya, 
memang sepatutnya dia duduk dalam cage dah, 
sebab tak larat lah nak letak litter box lagi dalam bilik.. 
Dengan bau dan kuman2 ... 



Tapi ibuKM akan selalu keluarkan budak
ni main dengan kawan2 dia kat rumah ni.. 
Macam waktu lunch ke, petang balik kerja.. 
Rasa nya Brown akan duduk cage dalam kul 
8-12 tengahari, 
pastu 1-5petang, 
pastu 11-7 pagi..




Masa2 yang tak di masukkan tu, 
makna nya dia akan berada di luar cage.. 
Sebab dia dah biasa dengan kawasan rumah ni, 
bolehla dilepaskan ..
Kalau bebudak belakang dilepaskan,
alamat nya tutplah blog KM ni... 



yelah, bebudak nya dah hilang.. wwuuuu ;(
Tapi insyaallah takkan hilang ;)

4 comments:

  1. bila dah terbiasa mmg susah nak diubah tp insya'Allah lama-lama ok la tu

    kesian tgk muka dia kena kurung tu, mmg muka kesian hehe

    anak-anak kite pon suka lepak atas dada kadang beratur dr perut smpai ke dada smpai 2 3 hekor, sabo jelah huhuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wuuu, sedih sangat bila tengok gambar2 ni.muka dia seposen betull.. (padahal sebelum ni elok je duduk dekat kedai runcit tu kan : sebelum kena adopt)

      tatau la macam mana malam ni, kot baba dia suh bawak masuk tido sekali lagi.. ;(

      Delete
  2. Waaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... syoknya tengok diorang berjemaah dalam tu.

    Comel comel semuanya.

    ReplyDelete

Boleh komen/share idea kat sini ye =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~ ABANG KICHAN ~

~ ABANG KICHAN ~
Seekor Jantan, suka menyendiri

~ TOMEI ~

~ TOMEI ~
Seekor Jantan, Kuat Makan

~ MANJE @ ANJE ~

~ MANJE @ ANJE ~
Seekor Betina, Cantik & Manja

~ PUTIH GEBU ~

~ PUTIH GEBU ~
Seekor Betina, Kuat Tido, Sedap dipeluk, empuk !